Pågående utbildning i Konstterapi

Ja så äntligen tar jag tag i min önskan om att utvecklas vidare inom konsten och att kunna använda den som ett terapiverktyg. 

Jag har länge velat göra mer av min kunskap inom bild, färg och form men inte riktigt vetat hur. 
Men så poppade det upp en möjlighet med utbildning inom Konstterapi som kändes äkta och lockande för att ta mig vidare. Så nu är jag anmäld och har påbörjat den resan. Spännande att se vart den för mig vidare. 

Jag har nämligen känt det senaste halvåret att människan i den värld vi nu lever i behöver något för att må bättre. Många som sen pandemin hamnat i tröga och tunga energier med depression och annat som påföljd. Många som fått märkliga symtom i kroppen och mår mentalt dåligt. Mina målningar innehåller en mängd av starka färger och min upplevelse är att man känner av energin i dessa färger och målningar som stärkande. Jag känner att många BEHÖVER den sortens positiv energi för att orka vidare i vårt samhälle idag. Man kanske inte behöver en massa mediciner, terapier för att ta sig upp... eller så gör man det? Alla har vi olika vägar att komma tillbaka till att våra kroppar finner sin balans och harmoni igen. Mina tavlor är en variant för att må bättre. 

Jag ska gå in kort på färger och dess betydelse för att du ska förstå hur jag tänker att mina energitavlor gör skillnad. 

Röd är en stark färg som kan vara både positiv och negativ. Röd hör till baschackrat som sitter i vår ländrygg och ner över rumpan. Det har med vår trygghet och vår känsla av att vara jordad att göra. När vi är jordad är vi i balans och har en grundstyrka i vår energi. Röd kan vara kärlek, sex, romantik men även ilska och dess kraft. När vi har lite energi kan vi behöva fylla på med röd färg via kläder eller vår omgivning. 

Orange är den färg många har lite svårt med... den påminner oss mycket om vår ungdom och pubertet. Den hör till bukchakrat och här ligger mycket av det sexuella som vaknar till liv, att stå på oss och säga vad vi tycker, provokativitet, att synas vilket är jobbigt för många. Men vi behöver även orange i våra liv, den känns lite som vårt livselixir och har med överlevnad att göra. Om vi inte törs säga vad vi tycker eller stå upp för oss själva... vem är vi då? 

Gul är även det en jobbig och besvärlig färg för många att träda in i. Den hör till vårt Solarplex och vårt inre barn. Det lilla barnet som en gång var du med alla känslor som bubblade omkring som sockerdricka i kroppen. Gult står för glädje, kreativitet och inspiration. Vart har vi vuxna den? Har vi tappat den? Gult sticker ut och många vill inte ha en gul tröja på sig då det kan sticka i andras ögon. Men gult är en glad färg som ger oss solens energi så fler skulle prova använda den. 

Grön hör till hjärtchakrat och står för kärlek, healing, harmoni, lugn och ro. Denna färg används ofta i operationssalar för att få människor att känna sig trygga och känna lugn. Grönt finner vi i naturen där vi även kan ladda upp oss med positiv harmonisk energi. Grönt minskar stress och går oss att vara i nuet. 

Blå är färgen för kommunikation. Det hör till halschakrat och har vi blockeringar där visar det sig ofta i förkylningar, kraxighet, ångest eller liknande symtom då vi ofta sväljer ner det vi borde uttrycka. För att komma bort från blockeringar där är det viktigt att kommunicera, vara ärliga, sjunga och använda vår röst. Blått står även för trygghet, ärlighet, visdom, lugn och känslor. 

Lila handlar om andlighet och intuition. Lila är ju färgen som tillkommit ur blått och rött som man egentligen kan säga skapar kaos. Blått är en lugn färg medan rött är aktivt och det krockar och skapar lila som ses som lite galen färg. Förr i tiden var det en väldigt respektgivande och speciell färg som var dyr att framställa och det sågs mest i kretsar inom kunglighet eller inom kyrkan. 

Så... det var lite kort om färgerna och hur de kan påverka oss. Det säger även mycket om vad vi kan behöva stärka upp med för färger då vi kan lida brist på energin av någon eller flera av dem. Jag vill då förtydliga. Om man har mycket problem med magen som har gul färg, kanske förstoppning eller ont i magen... gult kan mildra och lätta på känslor som sitter fast i magen, ät gula frukter, måla en sol på magen, massera in solrosolja, skratta för att få igång tarmarna, var kreativ och spontan, tänk inte så mycket på följder och allvar. 
Eller halsen... som jag skrev kan sång och mycket pratande hålla halschakrat igång, vi uttrycker oss på något vis och sväljer inte ner det vi vill uttrycka, då flödar chakrat bra och slipper blockeringarna. 

Ja färger är spännande... jag tänker på alla gamla människor i vårt samhälle som bor på boende. Har ni sett vilken konst det finns där? Ofta mörk konst i brun, grå och svart med mörka och lite ångestfyllda uttryck. Är det lämpligt? Nej.. tittar man på människan som regrederar och går tillbaka i utvecklingen ju äldre vi blir, svårt att äta, förflytta oss, uttrycka oss osv. Min tanke är att de blir som barn igen och varför har vi mycket färger till små barn? Vi borde plocka in färger även till de äldre som börjat se sämre osv. Ge dem energi och glädje, aktivitet eller lugn och ro men inte svart, grått och brunt. Något att tänka på men väldigt viktigt faktiskt.

Jag vill göra skillnad med min färgglada intuitiva konst! Jag vill pryda väggar på äldreboenden, i väntrum och på allmänna ytor där människor vistas så att fler får känna skillnaden på energierna och läkas av färg omkring sig. 

Prova en dag att omge dig med en viss färg för att sen utvärdera hur du mådde i den ;)