Drivkraft i livet

 

Under veckan som varit har jag haft min vän Helena Söderlund, socionom och terapeut som arbetar bland annat med verktyget Human Design. 
Man kan säga att det i stora drag handlar om att lära sig leva i sin design, sin energityp. 
Det kan hjälpa dig se och förstå vad du är här för att göra och hur du ska göra det. 

Min design är då Projektor, ca 20 % av jordens befolkning hör till den och det är så intressant då jag ser att det faktiskt stämmer med mig, hur jag är och gör. Men det mest intressanta i detta är att jag kan lära mig när jag ska agera och inte, och på vad. Hittills kan man väl säga att jag kastar upp alla mina bollar i luften men några missar jag visst att fånga upp.Det skulle bespara mig energi, tid och kraft att inte kasta upp lika många bollar, dra igång lika mycket projekt. Samtidigt är det mina kreativa ideér och projekt som ger mig näring och energi tillbaka, det är då jag laddar upp min energi för att orka köra vidare. Jag börjar förstå mig själv på ett annat vis och kan om jag drar lärdom av det leva livet lite lättare. 

Så är ni intresserade av att veta mer om detta kontakta http://www.helenasoderlund.se/

Nu för tiden pratar man om high sensitivity som innebär att man är extra känslig för energier omkring sig. 
Är det något du känner igen? 

Att plötsligt känna sig trött efter att ha umgåtts med andra människor. Eller att man plötsligt tar in någon annans symtom på smärta, ångest eller oro....
Hur vet man att det är någon annans och inte mitt? 
Finns inga säkra garantier för det men själv brukar jag använda frasen "return to sender" vilket innebär att om det jag känner inte hör till mig utan nån annan så vänder den energin tillbaka till sändaren. Om det då släpper så vet jag att det inte var mitt. 
Oftast är det symtom som kommer hastigt från ingenstans. 

Likaså om vi är mer medvetna när vi umgås med andra människor.... Får vi energi eller slukas vi på energi? 
Hur gör ni? Fortsätter ni umgås med människor fastän ni bara känner er dränerade efteråt? 
När vi blir medvetna om att så är faktum finns det saker du själv kan göra för att behålla din energi. 

Tänk dig att du kastar en osynlig slängkappa över dig innan du möter och umgås med andra. Och att all din energi håller sig innanför kappan oavsett om energivampyrerna försöker suga ur energin ur dig. Likaså stänger kappan ute den negativa energin som du inte vill ta in från andra eller så att du inte känner av deras mående. 

Ett annat verktyg kan vara att du drar in dina egna känselspröt som hela tiden söker av i din omgivning. Du behöver inte ha dem ute jämt. 
Tänk att du drar in dem och din aura så att de stannar 10 cm utanför din kropp. Detta blir stor skillnad istället för att ha känselspröten flera meter utanför dig själv. Då slipper du känna av när andra kommer för nära dig. 

Prova och känn dig för vilket som kan passa dig bäst. 

Ja så äntligen tar jag tag i min önskan om att utvecklas vidare inom konsten och att kunna använda den som ett terapiverktyg. 

Jag har länge velat göra mer av min kunskap inom bild, färg och form men inte riktigt vetat hur. 
Men så poppade det upp en möjlighet med utbildning inom Konstterapi som kändes äkta och lockande för att ta mig vidare. Så nu är jag anmäld och har påbörjat den resan. Spännande att se vart den för mig vidare. 

Jag har nämligen känt det senaste halvåret att människan i den värld vi nu lever i behöver något för att må bättre. Många som sen pandemin hamnat i tröga och tunga energier med depression och annat som påföljd. Många som fått märkliga symtom i kroppen och mår mentalt dåligt. Mina målningar innehåller en mängd av starka färger och min upplevelse är att man känner av energin i dessa färger och målningar som stärkande. Jag känner att många BEHÖVER den sortens positiv energi för att orka vidare i vårt samhälle idag. Man kanske inte behöver en massa mediciner, terapier för att ta sig upp... eller så gör man det? Alla har vi olika vägar att komma tillbaka till att våra kroppar finner sin balans och harmoni igen. Mina tavlor är en variant för att må bättre. 

Jag ska gå in kort på färger och dess betydelse för att du ska förstå hur jag tänker att mina energitavlor gör skillnad. 

Röd är en stark färg som kan vara både positiv och negativ. Röd hör till baschackrat som sitter i vår ländrygg och ner över rumpan. Det har med vår trygghet och vår känsla av att vara jordad att göra. När vi är jordad är vi i balans och har en grundstyrka i vår energi. Röd kan vara kärlek, sex, romantik men även ilska och dess kraft. När vi har lite energi kan vi behöva fylla på med röd färg via kläder eller vår omgivning. 

Orange är den färg många har lite svårt med... den påminner oss mycket om vår ungdom och pubertet. Den hör till bukchakrat och här ligger mycket av det sexuella som vaknar till liv, att stå på oss och säga vad vi tycker, provokativitet, att synas vilket är jobbigt för många. Men vi behöver även orange i våra liv, den känns lite som vårt livselixir och har med överlevnad att göra. Om vi inte törs säga vad vi tycker eller stå upp för oss själva... vem är vi då? 

Gul är även det en jobbig och besvärlig färg för många att träda in i. Den hör till vårt Solarplex och vårt inre barn. Det lilla barnet som en gång var du med alla känslor som bubblade omkring som sockerdricka i kroppen. Gult står för glädje, kreativitet och inspiration. Vart har vi vuxna den? Har vi tappat den? Gult sticker ut och många vill inte ha en gul tröja på sig då det kan sticka i andras ögon. Men gult är en glad färg som ger oss solens energi så fler skulle prova använda den. 

Grön hör till hjärtchakrat och står för kärlek, healing, harmoni, lugn och ro. Denna färg används ofta i operationssalar för att få människor att känna sig trygga och känna lugn. Grönt finner vi i naturen där vi även kan ladda upp oss med positiv harmonisk energi. Grönt minskar stress och går oss att vara i nuet. 

Blå är färgen för kommunikation. Det hör till halschakrat och har vi blockeringar där visar det sig ofta i förkylningar, kraxighet, ångest eller liknande symtom då vi ofta sväljer ner det vi borde uttrycka. För att komma bort från blockeringar där är det viktigt att kommunicera, vara ärliga, sjunga och använda vår röst. Blått står även för trygghet, ärlighet, visdom, lugn och känslor. 

Lila handlar om andlighet och intuition. Lila är ju färgen som tillkommit ur blått och rött som man egentligen kan säga skapar kaos. Blått är en lugn färg medan rött är aktivt och det krockar och skapar lila som ses som lite galen färg. Förr i tiden var det en väldigt respektgivande och speciell färg som var dyr att framställa och det sågs mest i kretsar inom kunglighet eller inom kyrkan. 

Så... det var lite kort om färgerna och hur de kan påverka oss. Det säger även mycket om vad vi kan behöva stärka upp med för färger då vi kan lida brist på energin av någon eller flera av dem. Jag vill då förtydliga. Om man har mycket problem med magen som har gul färg, kanske förstoppning eller ont i magen... gult kan mildra och lätta på känslor som sitter fast i magen, ät gula frukter, måla en sol på magen, massera in solrosolja, skratta för att få igång tarmarna, var kreativ och spontan, tänk inte så mycket på följder och allvar. 
Eller halsen... som jag skrev kan sång och mycket pratande hålla halschakrat igång, vi uttrycker oss på något vis och sväljer inte ner det vi vill uttrycka, då flödar chakrat bra och slipper blockeringarna. 

Ja färger är spännande... jag tänker på alla gamla människor i vårt samhälle som bor på boende. Har ni sett vilken konst det finns där? Ofta mörk konst i brun, grå och svart med mörka och lite ångestfyllda uttryck. Är det lämpligt? Nej.. tittar man på människan som regrederar och går tillbaka i utvecklingen ju äldre vi blir, svårt att äta, förflytta oss, uttrycka oss osv. Min tanke är att de blir som barn igen och varför har vi mycket färger till små barn? Vi borde plocka in färger även till de äldre som börjat se sämre osv. Ge dem energi och glädje, aktivitet eller lugn och ro men inte svart, grått och brunt. Något att tänka på men väldigt viktigt faktiskt.

Jag vill göra skillnad med min färgglada intuitiva konst! Jag vill pryda väggar på äldreboenden, i väntrum och på allmänna ytor där människor vistas så att fler får känna skillnaden på energierna och läkas av färg omkring sig. 

Prova en dag att omge dig med en viss färg för att sen utvärdera hur du mådde i den ;) 

Riktning i livet

Vart är du på väg? Har du framtiden utstakad för dig? Eller vimsar du omkring och hoppas på det bästa? Styr du själv eller styr någon annan åt dig?

Det är inte lätt det här med livet... ibland går det upp och ibland går det ner. Vad är det som avgör vart vi hamnar eller vad vi utsätter oss för? Ja för det är du och jag som utsätter oss för det vi stöter på i livet. Vi har ett val.

Du gjorde ett val att hitta till min hemsida, att läsa det här.

Sen väljer du vad du vill göra av det.

Min hemsida i allafall... den visar mina val i livet. Min kreativa och min andliga sida. Två delar av mig som är ganska stora och som jag inte skulle kunna vara utan för att må bra.

Det handlar om vad vi vill och vart vi ska för att fortsätta utvecklas i livet.

Det har ju hänt att man befinner sig i en relation eller på ett arbete som man egentligen är klar med, men ändå håller sig kvar i då man försöker övertala sig till att det blir bättre. Bättre kan det absolut bli men blir det inte som du önskar så är det bättre att lämna och gå vidare. Det är som ett tecken som talar om att det är dags att göra avslut och ta nästa kliv framåt. Men vi är ofta ganska tjuriga och envisa i att stanna längre än vi ska.

Det har nog med trygghet att göra.

Så om du behöver inspiration till kreativitet eller att utveckla din andliga sida så finns jag här för att vägleda dig.

Det viktigaste är att du vet att DU vill utvecklas.

Inte minst i den tid och värld vi nu lever i behöver vi stanna upp och lyssna till vad vår intuition säger oss. Vi är inte gjorda för att driva omkring i en fårskock, vi är här för att ta egna beslut och val inför vår vidare utveckling. Vi kanske är uppfostrade till att göra som fårskocken gör, uppfostrade till att inte sticka ut och provocera andra. Men om du väljer din väg och det som är rätt för dig, vad är det som är provocerande i det? Jo, att de andra står kvar i skocken och ser hur mycket som händer i ditt liv till skillnad mot deras. De blir avundsjuka för att du vågar något som de inte själva törs, nämligen att lyssna till ditt hjärta och agera utifrån det istället för att bli styrd att följa de andra. De andra... går de sin väg? Ja, det kanske är deras väg att likt radiostyrda får vandra i samma fotspår utan att stanna upp, lyfta blicken och se att de är på väg utför en brant med eländig terräng framför sig. Om de vågat hade de sagt stopp och valt en bättre väg nerför. Men det viktiga är att alla har ett val. Allt handlar bara om att våga lyssna inåt och göra ditt val utifrån vad som känns bäst för dig och ingen annan.

Det leder mig förstås även in på dömande och kritiserande. Är du bättre än någon annan? Är de bättre än dig? Nej... vi är alla lika mycket värda oavsett vad vi väljer, vad vi gör, hur vi ser ut eller vem vi är. Och det är helt ok, det är så det ska vara. Det som känts tufft den senaste tiden är att alla inte får eller kan lyssna till det som är bäst för dem utan att dömas för sitt val. Grupptrycket är stort på att följa "Fårskocken". Jag dömer ingen, alla gör som de känner är bäst för sig. MEN alla måste då få göra sina egna val utan att straffas för dem. Det gör mig ledsen att vi inte kommit längre med tanke på att förtryck har givit sina starka avtryck runt om i världen och vi har inte lärt oss ett skit av det. Tragiskt!

Jag skulle kunna ställa mig upp och skrika för att få någon stackare att höra och vakna upp men är det min roll? Och vad bidrar det till? Jag har även där gjort ett val, för alla har vi ju ett val.... eller hur? Jag ser mig som en fröspridare som sår små frön som folk själva kan välja att plocka upp eller se skörden av. De kan få tankar utifrån fröna som leder dem vidare att söka sin sanning istället för att följa det som direktmatas via media. Välja att söka själva efter information från olika håll och därefter skapa sin sanning eller övertygelse om vad de ska göra för val i sina liv.

Låter det rimligt? Att alla har rätten till att göra sina val.

Ibland ser jag livet som uppifrån som en karta. Att se ur örnens perspektiv hur landet ligger, vart jag befinner mig och vart jag är på väg. Det blir lättare så... och det visar mig olika möjligheter.

Vilka är dina möjligheter? Och vad gör du av dem?

Ibland kan det hjälpa att sätta sig ner och ta fram papper och penna. Att göra en brainstorm och se vad som kommer upp när du ställer dig olika frågor... som vilka är mina möjligheter? Bara skriv ner alla möjliga vägar som finns för dig utan att du analyserar eller ser hinder. 

Nästa uppgift blir då att skriva ner hinder som står i din väg... eller ja, hinder som du TROR är hinder. Även där... dra i med allt du kan föreställa dig stå i din väg för att tex bli erkänd konstnär om det nu är det du vill bli. Kan det vara ekonomi, kunskap eller annat som hindrar dig fortsätta på den vägen? Och ... ÄR alla hinder verkliga??? Eller har DU satt upp dem som verkliga bara för att du är bekväm eller inte vågar satsa? Viktigt här att se vad som är vad. Vad är sant och vad är verkliga hinder? Många gånger upplever jag att det faktiskt är ursäkter vi slänger oss med, egentligen ligger det en RÄDSLA bakom försvaren och ursäkterna. Vad behöver vi offra för att komma dit vi vill? Vågar vi nå framgång och ställa oss i skottgluggen av kommentarer från andra som kanske tycker vi är märkvärdiga eller avundsjuka på att vi gör något de själva inte törs. Vågar vi utsätta oss för andras beskådning och för bedömning? Är det värt det? Ja... tänk om det faktiskt är värt det.... och vi missar det för att vi inte vågar följa våra drömmar. 

Ja några tankar bara som du kan fundera över .... 
Trevlig helg så länge!